قطعات خودرو هایما

تسمه دینام خودرو: وظایف، انواع، علائم خرابی و نکات مهم نگهداری

تسمه دینام

تسمه دینام چیست؟

تسمه دینام وظیفه انتقال انرژی به اجزای مختلف موتور را از طریق یک سیستم کشنده و پولی‌ها بر عهده دارد. بنابراین، این یک قطعه اساسی برای عملکرد موتور و سایر اجزا بسیار مهم است. این قطعه خودرو از موادی با خواص انعطاف‌پذیر مانند الیاف، لاستیک تقویت‌شده با سیم، نایلون و … ساخته می‌شود. اما صرف نظر از جنس آنها فرسودگی آنها با گذشت زمان اجتناب‌ناپذیر است.

تسمه دینام

بنابراین لازم است هرگونه علائم خرابی یا فرسودگی تسمه دینام را تشخیص دهیم. این بسیار مهم است زیرا به این ترتیب می‌دانیم چگونه برای جلوگیری از آسیب بیشتر عمل کنیم. تمام جزئیات این قطعه را کشف کنید تا بتوانید از آن به خوبی نگهداری کنید!

انواع تسمه دینام: مزایا و معایب

مهم است بدانید که انواع مختلفی از تسمه‌ها وجود دارد زیرا مشکلاتی که هر نوع می‌تواند ایجاد کند متفاوت است و هر یک از انواع دارای مزایا و معایب خاص خود هستند. با دانستن این موضوع ما در موقعیت بهتری برای تشخیص خواهیم بود.

تسمه ذوزنقه‌ای صاف

این نوع تسمه به دلیل اصطکاک بین سطوح پولی و خود تسمه کار می‌کند. پولی‌ها دارای کانال‌هایی به شکل ذوزنقه برای اتصال تسمه هستند. مهمترین مزایای این نوع تسمه‌ها این است که نسبت به تسمه‌های شیاردار، کشش بیشتری را تحمل می‌کنند و به دلیل طراحی خود مقاومت بیشتری دارند و به دلیل اتصال ذوزنقه‌ای، تناسب بهینه بدون لغزش را فراهم می‌کنند. در مقابل در مقایسه با تسمه‌های شیاردار عملکرد آنها پایین‌تر است و سرعت زیادی را تحمل نمی‌کنند.

تسمه شیاردار

تسمه‌های شیاردار دارای یک شیار هستند که پایداری و سایش بهتری را فراهم می‌کند. این نوع تسمه‌ها می‌توانند از دو طرف خود کار کنند زیرا دارای یک قسمت صاف و یک قسمت شیاردار هستند. مهمترین مزایای این تسمه‌ها این است که امکان حرکت بیشتری را فراهم می‌کنند و بنابراین می‌توانند به تعداد بیشتری از اجزا متصل شوند. بنابراین وزن، هزینه و فضا بهینه می‌شود.

به دلیل خاصیت ارتجاعی نصب آنها سریعتر است و امکان نصب یک کشنده خودکار را برای تامین و حفظ کشش ایده‌آل آنها فراهم می‌کند. در مقابل معایب آنها این است که به دلیل بلندتر و ارتجاعی بودن، گشتاور کمتری ارائه می‌دهند و امکان کشش کمتری را فراهم می‌کنند.

علائم خرابی تسمه دینام

معمولاً حس شنوایی ماست که به ما می‌گوید مشکلی در این قطعه وجود دارد. اگر قطعه در شرف خرابی باشد یا قبلاً خراب شده باشد، می‌توان علائم زیر را تشخیص داد:

تسمه دینام فرسوده

اگر دچار سایش شده باشد، پاره شده باشد یا نسبت به محور دینام از تعادل خارج شده باشد، ممکن است صدای تسمه دینام را همراه با لرزش بشنویم. وقتی این اتفاق می‌افتد خطر جدا شدن تسمه وجود دارد و خودرو بدون منبع تغذیه می‌ماند.

تسمه با کشش نامناسب

انواع مختلفی از صداها وجود دارد که می‌تواند زمانی که تسمه دینام کشش مناسبی ندارد، ایجاد شود، به عنوان مثال وزوز یا تق تق. این می‌تواند به این دلیل اتفاق بیفتد که کشنده تسمه خراب باشد، کشش کافی نداشته باشد یا از تعادل خارج شده باشد. اگر این مشکل رخ دهد، تسمه می‌تواند از جای خود خارج شود.

تسمه ترک خورده، بدون انعطاف‌پذیری

این باعث ایجاد صدای جیر جیر در هنگام کار تسمه می‌شود. معمولاً فرسودگی ناشی از گذشت زمان پشت این مشکل است، اگرچه می‌تواند ناشی از تغییرات ناگهانی دما یا اثر مواد شیمیایی که ممکن است با تسمه تماس پیدا کنند نیز باشد.

تسمه کثیف، با رسوبات

ممکن است آلودگی در تسمه و همچنین در سایر اجزای مرتبط مانند پولی‌ها یا غلتک‌ها گیر کند. این بر عملکرد آن تأثیر می‌گذارد زیرا اصطکاک بین اجزای مختلف را تغییر می‌دهد و باعث ایجاد صدای جیر جیر می‌شود. در این مورد راه حل ساده است و باید فقط تسمه را با استفاده از یک محصول روان‌کننده مناسب برای این قطعه تمیز کنید.

غلتک‌ها در وضعیت بد

اگر مشکلات از غلتک‌های تسمه ناشی می‌شود، ممکن است صداهای تق تق از محفظه موتور شنیده شود. اگر این خرابی برطرف نشود، تسمه دینام می‌تواند از جای خود خارج شود. برای رفع آن کافی است غلتک‌های تسمه را تعویض کنید.

خرابی اجزای الکتریکی

در صورتی که متوجه شویم برخی از سیستم‌های الکتریکی خودرو دچار مشکل می‌شوند، می‌توان شک کرد که تسمه فرسوده شده است، دینام خراب است و به درستی کار نمی‌کند. به عنوان مثال ممکن است متوجه کاهش شدت نور چراغ‌های جلو و سایر چراغ‌های خودرو شویم. همچنین ممکن است مشکلاتی در عملکرد موتور رخ دهد، مانند اینکه متوقف شود و سپس روشن نشود.

توصیه‌های استفاده از تسمه لوازم جانبی

مهمترین توصیه این است که فواصل تعویض توصیه‌شده توسط سازنده خودرو و خود تسمه را رعایت کنید. به عنوان بخشی از نگهداری خودرو باید کشش آن، تراز پولی‌ها و روغن‌کاری آن در صورت لزوم بررسی شود.

چه زمانی باید تسمه دینام را تعویض کنم؟ فواصل تعویض تسمه دینام بیشتر از تسمه تایم است و بین 130،000 تا 200،000 کیلومتر تعیین می‌شود، البته همیشه بسته به استفاده از خودرو و شرایط کارکرد آن می‌تواند تغییر کند.

یکی دیگر از عواملی که در این فاصله تعویض تأثیر می‌گذارد، شرایط آب و هوایی منطقه است. در مکان‌هایی با دمای متوسط، بدون سرما یا گرمای شدید و همیشه که بازرسی مطلوب باشد، می‌توان به راحتی فاصله تعویض ذکر شده را رعایت کرد.

در مناطقی با شرایط خاص جوی ممکن است لازم باشد زودتر آن را تعویض کنید. این قطعه‌ای نیست که معمولاً مشکلات زیادی ایجاد کند، به خصوص اگر اقدامات بازرسی و نگهداری ذکر شده را در نظر بگیریم و اعمال کنیم.

نتیجه‌گیری

تسمه دینام یکی از اجزای حیاتی خودرو است که وظیفه انتقال انرژی به اجزای مختلف موتور را بر عهده دارد و باید به طور منظم بررسی و در صورت نیاز تعویض شود. نگهداری صحیح و توجه به علائم خرابی تسمه دینام می‌تواند از بسیاری از مشکلات پیشگیری کند و عملکرد بهینه خودرو را تضمین نماید. برای خرید تسمه دینام و سایر لوازم یدکی خودرو، می‌توان به راحتی از طریق خرید اینترنتی لوازم یدکی پلاریس پارت اقدام کرد که علاوه بر سهولت، امکان مقایسه قیمت‌ها و بررسی نظرات مشتریان را نیز فراهم می‌کند و خریدی امن و مطمئن از اصالت را برای شما رقم می‌زند؛ چیزی که همیشه به دنبال آن بودید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *